Menneskehandel er et komplekst fænomen med mange forskellige udnyttelsesformer. Portrætter af personer udsat for menneskehandel kan let blive karikerede eksempelvis som personer, der er låst inde og udsat for vold. Virkelighedens menneskehandel er ofte mere nuanceret og fastholdelsen af personer udsat for menneskehandel mere subtil. Personer udsat for menneskehandel befinder sig ofte på arbejdspladser og i private hjem, hvor udnyttelsen ikke er synlig.
Indikatorer på menneskehandel
Viden om tegn og signaler på menneskehandel, også kaldet indikatorer, kan skærpe opmærksomheden på menneskehandel i mødet med personer der potentielt kunne være udsat. Ved at have kendskab til indikatorerne øges muligheden betydeligt for, at personer, der er udsat for menneskehandel, identificeres og kan få hjælp og støtte.
Temarapport 'Indikatorer – et redskab til at opspore menneskehandel'
Fællestræk på tværs af sager om menneskehandel
Alle historier om menneskehandel er forskellige, men der er nogle fællestræk, der ofte går igen hos personer, der er udsat for menneskehandel:
- Personen har et stort ønske om at tjene penge for at kunne forbedre sine egne og familiens levevilkår.
- Personen virker truet og bange.
- Personen oplever ikke at have et alternativ til den situation, han/hun står i, eller at have andre muligheder for at tilbagebetale den gæld, vedkommende ofte har til bagmanden.
- Personen har mistillid til hjælpeinstanser og myndigheder og frygter at komme i kontakt med dem.
- Personen mangler viden om, hvor man kan få hjælp.
Eksempler på indikatorer
Der kan være mange forskellige tegn og signaler på menneskehandel, og nogle af indikatorerne er særligt relevante i forhold til bestemte målgrupper som børn eller mænd eller i forhold til bestemte udnyttelsesformer som tvangsarbejde og prostitution.
Hvis der er flere indikatorer til stede, er der risiko for, at en person er udsat for menneskehandel. Listerne nedenfor skal betragtes som vejledende og er ikke udtømmende.
Flyer med indikatorer på menneskehandel